Tipsene som gjør den første flyttingen til en god opplevelse


Å flytte for første gang er både spennende og overveldende. Enten du skal flytte til en studentbolig eller din første leilighet vil antagelig flyttingen og alle oppgavene som følger med ha fått deg til å lure på hvordan du skal få gjort alt (eller hvor du skal starte). Heldigvis for deg har vi alle vært der, og i løpet av årene har vi lært en ting eller to om hvordan du skal flytte og beholde vettet samtidig. Nedenfor tar vi for oss noen av de viktige tingene du bør vite for å sikre at den første flyttingen din går smertefritt for seg. I det minste så smertefri som mulig.

Vit at det å flytte ikke er uten stress

Det første trinnet for å redusere stress er å ha kontroll på forventningen dine. Du må også huske at det å flytte er stressende i seg selv. Flytting, og spesielt for første gang, er en tid for store overganger. Du forlater komfortsonen din og reiser inn i det ukjente. Samtidig stopper ikke livet opp eller går saktere bare fordi du har en liste over gjøremål som er en mil lang. Det er faktisk normalt å være stresset når du skal flytte. Aksepter at stress i forbindelse med flytting er naturlig, forståelig og ikke til å unngå. Det er greit om lunten din blir litt kortere eller om du føler deg engstelig for om du rekker over alt.

Ikke utsett alt til siste minutt

Det ligger i menneskets natur å underestimere hvor mange eiendeler de eier og hvor mye som må pakkes. Du verken ser eller bruker alle eiendelene dine hver dag. Derfor er mange ting ute av øye og ute av sinn. Det vil si, inntil du begynner å pakke og innser at du har omtrent ti ganger så mange ting å pakke som du trodde. Gi deg selv litt albuerom og gi deg selv tid til å få alt gjort. Gi deg selv mer tid enn du tror du trenger. Det som ser ut som en todagers jobb tar vanligvis en hel uke. Dersom du aldri har flyttet før, vil du sannsynligvis også bruke mer tid på å sortere og organisere enn du ellers ville ha gjort.

Prøv å regne ut hvor mye utstyr du trenger

Spar tid ved å finne ut hvor mye utstyr du trenger før du starter. Da slipper du å kaste bort tid på å dra til butikken for å handle inn hele tiden. Du vil trenge forskjellige ting, som blant annet:

  • Esker i ulike størrelser
  • Aviser til å pakke inn knuselige gjenstander i
  • Pakketeip
  • Bobleplast
  • Sprittusjer

Ikke vær redd for å be om hjelp

Det ligger i menneskets natur å ikke like å be om hjelp. Det å flytte er dog en stor jobb, og med et par ekstra hender kommer du langt. Dersom dette er første gang du flytter, betyr det at du antagelig flytter fra dine foreldres hus. Dermed har du mennesker nær deg du kan be om hjelp. Søsken og venner er også gode hjelpere. Tildel de som hjelper deg spesifikke jobber, som å sette sammen esker eller hjelpe deg med å gå gjennom skapet ditt. Du kan også be noen om å hjelpe deg på selve flyttedagen. Dette gjelder spesielt om du gjør det selv i stedet for å gi jobben til et flyttebyrå. Sørg for å takke de som hjelper deg, gjerne med en pizza som er selve begrepet for «takk for flyttehjelpen».

Reduser antall eiendeler

Det kan hende du er fristet til å hive alt du eier ned i esker, men da går du glipp av en stor mulighet til å ta en opptelling og kvitte deg med de tingene du ikke bruker lenger. Å flytte lærer deg at når det kommer til ting, så er mindre mer. Å dra rundt på gammel elektronikk som ikke lenger fungerer eller notatbøkene dine fra ungdomsskolen er langt mer arbeid enn det er verdt. Ta deg i stedet tid til å rydde i eiendelene dine. Gå gjennom alt du eier og sorter ut de tingene du kan kvitte deg med. Del disse eiendelene inn i tre hauger: doner, resirkuler og søppel. Prøv å gi bort så mye du kan. Du vil bli overrasket over hva andre mennesker har bruk for. Er du usikker på om tingen er verdt å beholde eller ikke? Dersom du ikke har brukt tingen i løpet av et år og ikke har øyeblikkelig behov for den, er sjansene store for at du kan klare deg.

Ikke fyll for mye i boksene dine

Når tiden er inne for å pakke, bør du legge litt omtanke i hvordan du fyller eskene. Prøv å ikke fylle hver eske med for mange ting. Det kan føre til skadede gjenstander eller gjøre flyttejobben mer vanskelig. Pakk tunge gjenstander, som bøker, i små esker i stedet for å legge dem sammen med andre gjenstander i større esker. Når det kommer til verdisaker eller knuselige gjenstander bør du pakke hver av disse inn i mye bobleplast. Sørg også for at det er plass i esken. Fyll denne plassen med sammenkrøllet avispapir, granulater eller annet egnet materiale slik at gjenstanden ikke kan flytte på seg.

Vær nøye med å merke eskene

Å merke esker er enda en av de oppgavene som står på den endeløse listen over gjøremål. Det vil dog gjøre livet ditt lettere når du skal pakke ut. Du trenger ikke å skrive ned alt som er i esken, selv om du kan om du ønsker, men du bør skrive ned hvor esken skal. I tillegg bør du merke esker som inneholder gjenstander man skal være ekstra forsiktig med. Dersom du flytter inn i et studenthjem der du bare har et eller to rom, kan du være litt mer detaljert med merkingen. Da slipper du en desperat jakt på sengetøyet ditt ved midnattstider den dagen du flytter.

Ikke vær oppe hele natten før den store flyttedagen

Dersom du tror at det å pakke er slitsom, så vent til selve flyttedagen. Den dagen du faktisk drar til ditt nye hjem er faktisk et av de mest slitsomme trinnene i prosessen, siden du skal slepe og bære. Gjør deg selv en tjeneste og sørg for å legge deg i rimelig tid kvelden før. Du vil trenge all den energien du kan få. Dersom du fremdeles har ting å ordne med før du flytter, bør du heller legge deg tidlig og stå opp tidlig i stedet for å gå sent til sengs. På den måten kan du sørge for at du får den hvilen du trenger for å komme gjennom dagen, og du vil fremdeles ha tid til å gjøre de siste oppgavene.

Pakk en veske med de viktige tingene

Sett en eske, en koffert eller en bag til side som du kan bruke til å pakke ned de viktige tingene du vet du vil trenge rett før, under og etter flyttingen. Her pakker du ned ting som toalettsaker, skiftetøy, elektronikk og ladere, viktige dokumenter og medisiner. Ha den viktige vesken med deg så du alltid har enkel tilgang til tingene som er i den. Det er mye lettere å legge alle disse tingene i en bestemt veske enn å grave deg gjennom eske etter eske på jakt etter det viktigste senere.

Ikke driv deg selv til vanvidd ved å prøve å pakke opp alt på en gang

Det finnes ingen regel som sier at du må pakke opp alt på en gang. Selv om det er deilig å komme på plass så fort som mulig, er det lett å miste all energi dersom du prøver å gjøre alt på en gang. I motsetning til det å pakke ned har du ingen tidsfrist for når du må være ferdig med å pakke opp. Selv om du ikke ønsker å bo i esker lenger enn nødvendig, så gi deg selv en pause og pakk opp når du har tid og lyst. Gjør litt her og der, og gjør det du må for å unngå å utsette oppakkingen samtidig som du gjør fremgang.

Dersom du planlegger og har den rette holdningen, kan din første flytting faktisk bli en ganske positiv opplevelse. Du vil garantert føle motvilje mot det hele på et eller annet tidspunkt, men i det minste vil du ha kontroll på det som må gjøres. Besøk vår side med flyttetips for flere råd om hvordan du kan gjøre det å flytte for første gang til en så smidig opplevelse som mulig.

Comments are disabled.