Skal du kjøpe hus? Her er din sjekkliste for boligen


Gjør du forberedelser for å overta et hus? Sørg for at du er klar for din siste gjennomgang. Formålet med gjennomgangen er å sikre at selgeren har fullført alle de endringene og/eller erstatningene det har blitt enighet om før kjøperen undertegner på salgsdokumentene. Dersom du er kjøperen kan du tenke på det som din siste sjanse til å sørge for at alt er slik du ønsker før du flytter inn. Dersom du merker at noe ikke er slik det skal eller ikke er slik det var forrige gang du så det, er det nå du har mulighet til å si ifra. For å gjøre denne prosessen effektiv har vi satt sammen en sjekkliste for boliginspeksjon som du kan ta med deg. Lykke til!

Endelig sjekkliste for boliginspeksjon 

  1. Sørg for at megleren din er sammen med deg

Først og fremst bør du ikke utføre den siste inspeksjonen av boligen uten at megleren din er sammen med deg. Du trenger en som er profesjonell, og som har en god forståelse for prosessen med å kjøpe og selge en bolig. Megleren bør kunne følge opp eventuelle ettersynsreparasjoner, endringer og kontraktsmessige forpliktelser. Å ha en erfaren og profesjonell eiendomsmegler på din side vil også bidra til å gjøre gjennomgangen til en mer smidig opplevelse.

Samle sammen viktige gjenstander som du bør ha med

I tillegg til å ta med deg eiendomsmegleren din, anbefaler vi deg å ta med en kopi av inspeksjonsrapporten, eiendomsavtalen din, smarttelefon med kamera, denne sjekklisten og en notatblokk med penn. Det er alltid lurt å skrive ned til du kommer på under inspeksjonen, slik at du ikke glemmer det.

  1. Sjekk gjenstander som ble inkludert i salget

Da du signerte på kontrakten sammen med selgeren, avtalte du da å kjøpe eller inkludere noen gjenstander med salget av boligen? Mange ganger vil selgeren, for eksempel, gå med på å inkludere møbler, som et spisebord med stoler eller andre ting de ikke trenger, i kontrakten. Vi anbefaler deg å ha en liste over alle gjenstander som skal forbli i boligen. Sjekk at disse gjenstandene befinner seg i boligen. Det kan lønne seg å minne selgeren på at disse gjenstandene som skal være igjen, slik at det ikke blir forvirring på flyttedagen.

  1. Sjekk at tidligere avtalte reparasjoner ble utført

Ingen bolig er perfekt, og generell slitasje er å forvente. Imidlertid bør ødelagte apparater, elektriske problemer og andre store reparasjonsbehov behandles under inspeksjonen. Etterpå bør du og din eiendomsmegler ha fått en liste over elementer som må repareres eller erstattes. Forutsatt at du ba selgeren om å fikse eller erstatte disse husholdningsartiklene, og de var enige i at de skulle gjøre det, bør du ikke finne noen ødelagte husholdningsapparater ved den siste gjennomgangen.

  1. Sjekk at VVS-inventar på kjøkken og baderom virker

De som skal kjøpe hus blir ofte så opptatt av husets utseende (les: benkeplater av marmor, åpen planløsning og fantastisk peis) at de glemmer å sjekke husets viktigste og mest grunnleggende funksjon: VVS. Før den endelige gjennomgangen er fullført, må du huske å skylle ned på toalettet, slå på badekranene og teste kjøkkenvasken. Pass på at alt fungerer før du signerer kontrakten.

  1. Sammenlign boligens tilstand med slik det var sist du så det

Tok du bilder av boligen sist du var der? Sammenlign bildene og notatene slik at du kan se om alt er som det var. Er det noe som er ødelagt nå som ikke var ødelagt da? Sørg for å nevne det for megleren din, slik at de kan ta det opp med selgeren. Boligen bør være i samme eller bedre tilstand enn det var da du kom med tilbudet ditt.

  1. Be om garantier fra selgeren

Etterlot selgeren deg en perm med garantier for husholdningsapparater og elektronikk? Dersom ikke, bør du etterspørre denne informasjonen. Dersom de eller en tidligere eier nylig har kjøpt apparater, kan det være det finnes informasjon om garanti på oppvaskmaskinen, komfyren, mikrobølgeovnen, søppelkverna, vaskemaskinen, tørketrommelen og så videre.

  1. Be om avlesing av strøm og vann

Ingen ønsker å flytte inn i et kaldt og mørkt hus. Under gjennomgangen bør du derfor spørre selgeren om informasjon om tjenesteleverandørene denne har brukt. Pass på at strøm- og vannmåleren blir avlest, slik at selgeren får avsluttet sin konto og du får startet din.

  1. Ta en tur rundt på utsiden av boligen

Ikke glem boligens utside! Selv om det er mye å sjekke på innsiden, bør du også gå gjennom inngangspartiet og hagen. Sjekk for skader, falne trær og alt som er utenom det vanlige. Dersom du har spørsmål om hagen eller vedlikehold, er det nå du bør spørre eieren.

  1. Se etter tegn på skadedyr

Til slutt bør du sørge for å sjekke etter tegn på skadedyr, både inne i boligen og på utsiden. Dersom du bor i et område som er plaget med spesielle skadedyr, anbefaler vi at du i tillegg til takstmannen leier inn en skadedyrtjeneste som kan sjekke boligen for deg.

Spesifikke apparater, elektronikk eller funksjoner du må sjekke

Mens du fullfører gjennomgangen din bør du sørge for å sjekke disse viktige tingene:

  • Komfyr
  • Mikrobølgeovn
  • Oppvaskmaskin
  • Kjøleskap og fryser
  • Søppeltømming
  • Lysbrytere og elektrisk panel
  • Ringeklokke
  • HVAC-system
  • Garasjedører
  • Lysarmaturer
  • Toaletter
  • Servanter
  • Dusj og badekar

Comments are disabled.