Hvordan Vaske Vinduer


Selv om det kan virke kjedelig og kanskje litt vanskelig å vaske vinduer, kan du med med litt innsats, få vinduene så rene ut at folk vil tro at de er vasket av en profesjonell!

Vaske vinduer innvendig og utvendig

1: Finn frem utstyr og verktøy.

Det er noen ting du trenger for å vaske vinduene dine på en enkel og grei måte, som eksempelvis:

 • Svamp eller børste (eller en nal)
 • Gumminal for tørking
 • Absorberende mikrofiber eller lofri klut
 • Ren klut eller fille
 • Bøtte med rengjøringsmiddel
 • Stort håndkle for å beskytte gulv

2: Lag rengjøringsmiddel.

Det finnes ulike typer rengjøringsmidler for vinduer, men de fleste eksperter anbefaler en enkel blanding av vann og oppvaskmiddel. Ved å bruke sprayflaske og tørkepapir eller avis, vil det bare flytte skitt og vaskemiddel rundt, slik at vinduene blir stripete og mørke. [1]

For å gjøre vinduet renere kan du blande sammen:

 • 7,6 liter vann med en teskje (6 ml) oppvaskmiddel.
 • Like store deler av vann og hvit eddik.
 • ¼ kopp (60 ml) hver av isopropyl og eddik, pluss 1 ss (15 g) maisstivelse (for å forhindre striper) og 2 kopper (480 ml) vann.

EKSPERTTIPS

Ekspertene er enige: Når du vasker vinduer trenger du bare vann blandet med et litt eddik eller noen få dråper oppvaskmiddel. Påfør dette med en ren klut og dra deretter over vinduet med en nal.

3: Vask vinduene.

Du kan bruke svamp til vinduer som har flere små ruter og en nal for større vinduer. Dypp svampen i bøtta med rengjøringsmiddel. Vri ut overflødig vann og tørk hele vinduet. Pass på å tørke godt inn i alle hjørnene.

 • For å vaske vinduer høyt oppe uten stige, fest en nal eller kost til en forlengelsesstolpe eller kosthåndtak. Du kan også bruke en spesiell vindusvasker som kan sprute opp en hel etasje fra bakken.
 • Når du har rengjort et vindu, må du tørke det før du går videre til det neste. Hvis nal lager mye knirkelyder når du vasker eller tørker vinduene, tilsett litt mer såpe i vannet.

4: Tørk av vinduene.

For vinduer med små ruter, bruk gummidelen på nalen til å tørke av vannet vertikalt, fra topp til bunn. For liggende vinduer bruk horisontale bevegelser. Start øverst og jobb deg nedover vinduet. Overlapp hvert strøk med noen centimeter, og tørk nalen helt tørr med en lofri klut mellom hvert strøk.

 • Sørg for at gummidelen av nalen alltid er i kontakt med vinduet.
 • En av de enkleste måtene å få vinduene helt uten merker etter strøkene er å kjøpe nal i god kvalitet hvor gummibladet er ordentlig skarp. Pass også på at du bruker en rengjøringsmiddel som ikke etterlater merker. Bytt gummibladet når det blir slitt, fordi det slutter å tette ordentlig og etterlater striper.

5: Rengjør innsiden av vinduene og tørk av overflødig vann.

Tørk alle steder hvor det har dryppet eller rent vann nedover vinduet med en absorberende og lofri klut. Dette forhindrer striper på vinduet.

For å forhindre skader på rammen, bruk en separat klut eller fille til å tørke vann fra vinduskarmen.

Forberedelser før vindussvask

1: Rengjør vanskelige flekker.

Utvendige vinduer er spesielt utsatt for vanskelige flekker fordi de utsettes for hardere vann, mineraler, fugleskitt og elementer som kan samle opp smuss og skitt. Det finnes flere metoder for å fjerne flekker både på innsiden eller utsiden av vinduer. Dette er spesielt viktig før en eventuell flyttevask:

 • Bruk rengjøringsmiddel for fjerning av mineraler, for eksempel CLR. Fukt en svamp med rengjøringsmiddel og gni på flekkene. Skyll området med vann og fortsett å vaske jevnlig.
 • Spray området med ren eddik og la det sitte i minst fem minutter. Bruk en svamp eller klut til å gni på flekken, og fortsett med regelmessig rengjøring.
 • Lag en blanding med vann og rengjøringsmiddel som inneholder oksalsyre, for eksempel Zud eller Bar Keepers Friend. Påfør blandingen det berørte området med en ren klut og gni godt. Skyll det bort og rengjør som normalt.
 • Få bort størknede flekker ved å bruke en barberhøvel til å skrape dem av.

2: Fjern klistremerker og dekaler.

Enten du har barn som elsker å dekorere med klistremerker eller du har dekaler på vinduene for å forhindre innsyn eller at fugler flyr inn i dem, kan det være vanskelig å fjerne klebrig stoffer fra vinduer. Uansett er alt du egentlig trenger en sprayflaske fylt med vann og en plastskrape med god kant.

 • Spray klistremerkene med vann og la det sitte i et par minutter.
 • Hold skrapen mot vinduet i 45 graders vinkel og press forsiktig. Start under klistremerkene og skrap oppover for å komme under klistremerkene. Bruk et håndkle til å tørke av vannet.

3: Fjern og rengjør sprosser.

For innvendige og utvendige vinduer, vask også eventuelle sprosser hver gang du rengjør vinduene. Helst to ganger i året.

Fjern sprossene og støvsug dem for å fjerne støv og smuss.

Bruk en vannslange eller en sprayflaske med vann for å spraye sprossene lett både før og etter at du tørker den av.

Tørk med en ren klut eller svamp med varmt vann blandet med en sprut eddik eller oppvaskmiddel. La sprossene lufttørke helt før du setter de tilbake på plass.

4: Skyll bort skitt og smuss fra utsiden av vinduene.

Utvendige vinduer er utsatt for all slags fett, smuss, forurensninger og andre materialer. For virkelig skitne vinduer, start rengjøringsprosessen med å spyle ordentlig med en hageslange for å fjerne det ytterste laget med smuss.

 • Hvis du ikke har hageslange, bruk en lofri klut og vann til å tørke det bort. Du kan også bruke en høytrykksspyler så lenge den er på laveste trykk.

5: Støvsug eller tørk støv i vinduene.

Sørg for å få bort alt overflødig støv i hjørner og vindusrammene. Dette vil forhindre at du sprer smuss når du rengjør.

 • Før du begynner å vaske vinduene på innsiden, legg et stort håndkle på gulvet foran vinduet for å fange opp eventuelt søl.

Comments are disabled.