De 10 spørsmålene du må stille deg før du leier en leilighet


Å leie en leilighet er en stor avgjørelse. Du skal sikkert kun bo der midlertidig, men dersom du noen gang har undertegnet en kontrakt på en dårlig leilighet vet du at et år (eller to år, eller seks måneder eller hvor lenge du har tenkt å bli) kan gå veldig, veldig sakte. Lurer du på hvordan du kan unngå å angre? Gjør jobben før du signerer kontrakten. Før du leier en leilighet bør du sørge for å stille nok spørsmål og de rette spørsmålene. Spørsmålene du bør stille vil avhenge av hvor du befinner deg og din spesifikke situasjon. Nedenfor finner du 10 spørsmål som du alltid bør stille.

  1. Hva er inkludert i leien?

Økonomi er gjerne det viktigste når det kommer til å leie. Derfor er det viktig å vite hvor langt pengene dine vil rekke. Noen husleier inkluderer grunnleggende nødvendigheter som strøm og vann. Andre tilbyr ekstra bekvemmeligheter som kabel-TV og internett. Noen dekker tak over hodet ditt og ingenting mer. Før du leier leiligheten bør du få svar på nøyaktig hva du får for husleien din. I tillegg til at det er nødvendig informasjon, vil det også hjelpe deg med å ta en avgjørelse dersom du må velge mellom to ulike leiligheter. (Hint: velg den som gir deg mest for pengene dine).

  1. Når og hvordan betaler du leie?

Utleiere og utleieselskaper har forskjellige måter å gjøre tingene på når det kommer til innbetalingen av husleien og hvor fleksible de er angående forfallsdatoen. Selv om du tror at elektronisk betaling er normen uansett hvor du ser, vil mange utleiere fremdeles akseptere den tradisjonelle sjekken i postkassen den første i hver måned (en liten ubeleilighet for leiere, men uansett en ubeleilighet). Avhengig av din økonomiske situasjon, for eksempel dersom du ikke får betalt til faste datoer hver måned, bør du finne en leilighet der du kan betale leien med kredittkort eller der du kan har litt fleksibilitet angående forfallsdatoen. Spør om hvilke gebyrer som blir lagt til om leien er forsinket, og vær klar over at noen utleiere og utleieselskaper krever ganske høye gebyrer dersom leien er forsinket med så mye som en dag.

  1. Hvordan er parkeringsmulighetene?

Dersom du har bil bør du sjekke hvilke parkeringsmuligheter du har. Er parkering inkludert eller må du betale ekstra leie for parkeringsplass? Dersom bygningen ikke har parkeringsmuligheter, hvilke andre alternativer har du? Dette er viktige spørsmål å stille seg før du leier en leilighet. Må du betale ekstra for parkering kan dette bli dyrt, og dersom det ikke er inkludert kan det hende du ser etter et sted å bo der det ikke er så mange gode parkeringsmuligheter. Det er viktig å vite at du har et sted å parkere bilen, og dersom løsningen ikke er ideell, er det best å vite det før du undertegner kontrakten.

  1. Fornyes kontrakten automatisk?

Vær oppmerksom på retningslinjer rundt kontrakter som fornyes automatisk. Det er ikke sikkert det kommer frem i en samtale, men det bør stå i kontrakten. Selv om du signerer på en kontrakt for en bestemt tidsperiode, så finnes det noen utleieselskaper som automatisk fornyer kontrakten din med mindre de får beskjed av deg om at du vil flytte. Husk å si opp skriftlig og ikke glem at oppsigelsesperioden vanligvis er på tre måneder. Dette kan være en overraskelse for leietakere som ikke har opplevd automatisk fornyelse før og det å bryte kontrakten kan være svært kostbart. Før du leier en leilighet så sjekk hvor lenge leieforholdet løper. Dersom du ikke planlegger å fornye kontrakten, bør du gi deg selv en påminnelse om dette tre måneder før kontrakten løper ut, slik at du eventuelt kan si den opp.

  1. Kan du ha gjester?

Du bør sjekke om det finnes bestemte regler om du kan ha gjester og hvor lenge de kan bli. Spesielt om du har en kjæreste som kanskje vil komme på besøk ganske ofte. Noen utleieselskaper har regler om at gjester ikke kan overnatte mer enn noen få netter på rad. Andre krever at du gir beskjed om når du skal ha besøk. Det kan også hende du må registrere bilen deres dersom de skal parkere på et bestemt sted. Det er viktig å kjenne til disse retningslinjene, slik at du ikke bryter dem uten å vite om det.

  1. Hva med husdyr?

Reglene for husdyr varierer veldig fra leilighet til leilighet. Selv om du ikke har et husdyr akkurat nå, men tenker at du gjerne vil ha muligheten senere, bør du spørre om reglene rundt dette før du leier. Finnes det noen restriksjoner på hvilke husdyr du kan ha eller vil det koste ekstra? Noen utleiere krever at du betaler et ekstra depositum for å dekke eventuelle skader som kan oppstå dersom du har husdyr. Dette er derfor noe av det du må spørre om dersom du allerede har et husdyr eller ønsker å skaffe deg et i nærmeste fremtid.

  1. Hvordan håndteres reparasjoner?

Det vil kanskje forekomme at du har behov for å få noe reparert i løpet av leieperioden. Du bør derfor på et tidlig tidspunkt finne ut hvordan du skal be om dette og hvordan slike forespørsler håndteres. Dette inkluderer hvor lenge i forkant du blir varslet dersom utleieren eller en håndverker kommer til leiligheten din samt hva du bør gjøre dersom du trenger øyeblikkelig hjelp uten om vanlig arbeidsdag eller i en ferie. Spør også om du må betale for vanlige reparasjoner selv.

  1. Er det pålagt at du som leietaker har forsikring?

Noen utleiere eller utleieselskaper krever at leietakeren har leietakerforsikring før leieperioden starter. Denne forsikringen, også kalt innboforsikring, dekker eiendelene dine i tilfelle skade eller tyveri. Det er uansett en god ide å ha en slik forsikring, og den kan kjøpes til en rimelig pris. Dersom det er påkrevd å ha en slik forsikring dit du skal flytte, må du antagelig fremlegge bevis på at du har den før du flytter inn.

  1. Hvordan er reglene rundt innredning?

I kontrakten din vil du antagelig finne detaljer om hva du har lov til å endre. Det kan likevel være en god idé å snakke direkte med utleieren. Finn ut hvilke retningslinjer som finnes når det kommer til maling, henge opp kunst og hyller og andre endringer du kunne tenke deg å foreta. Det er alltid bedre å be om tillatelse enn å anta at det er ok og så måtte betale for å gjøre det om etterpå. Dersom du ikke får lov til å gjøre mange endringer, så ikke vær bekymret. Det finnes mange måter å innrede på uten å miste depositumet ditt.

  1. Hvordan er de andre leietakerne?

Det kan være nyttig å vite hvilke naboer du får. Utleieren eller utleiefirmaet kan ikke fortelle deg så veldig mye om hvem de andre leietakerne er (Fair Housing Act forbyr det). De bør dog kunne fortelle deg om de er studenter, unge mennesker, familier eller en blanding av de tre. Dette bør ikke spille så stor rolle, men dersom du ser etter et sted å bo der ingen bryr seg om du spiller høy musikk eller et sted der du har fred og ro til å studere eller jobbe hjemme, så vil dette være relevante opplysninger for deg.

Å stille disse spørsmålene før du leier en leilighet, i stedet for å finne ut alt etterpå, kan spare deg for mye stress i løpet av leieperioden. Det er ikke godt med overraskelser, spesielt ikke når det kommer til bosituasjon eller økonomi. I tillegg til spørsmålene over, bør du sørge for å lese leieavtalen grundig og merke stedene der du trenger mer informasjon. Du vil være glad du gjorde dette på et tidlig tidspunkt.

Comments are disabled.